SIM kártya tudnivalók PoC adóvevő vásárlóknak

Az eChat rendszer használatához aktív internetkapcsolatra van szükség. Most egy kis iránymutatással próbálunk segíteni abban, hogy milyen SIM kártyát érdemes vásárolnod a PoC adóvevőkhöz.

A készülékeket állandó telephelyen használva a szükséges internetkapcsolathoz alkalmas lehet egy jól kiépített WiFi-hálózat, amelynek lefedettsége mindenhonnan biztosítja a megfelelő minőségű hozzáférést. Mivel az e350 készülékek esetén biztonsági okokból nem lehetséges ad-hoc WiFi-hálózatok hozzáadása, ezért a vállalati WiFi-hálózat lefedettségi területén kívül mobil távközlési szolgáltatótól beszerzett, mobilinternet-képes SIM kártyára van szükség.

Javasoljuk, hogy SIM kártya beszerzéssel kapcsolatban keresd fel saját mobilszolgáltatódat. Amennyiben flottaszerződéssel rendelkeztek valamely szolgáltatónál, és azokon a helyeken, ahol az adóvevőket használni szeretnétek, elégedettek vagytok a mobilinternet minőségével; javasoljuk, keressétek fel kapcsolattartótokat és egyeztessetek, hogy milyen kedvező konstrukciókat tudnak biztosítani mobilinternet szolgáltatásra.

Milyen SIM-kártyát kérj a szolgáltatódtól?

Amennyiben cégként, intézményként, munkavégzéshez használjátok az adóvevőket, feltétlenül szerződéses, úgynevezett postpaid konstrukciókat javaslunk.

Az előre fizetett (prepaid, ún. „feltöltős”) kártyákra vonatkozó szabályok korlátozzák a megvásárolható kártyák számát, továbbá adminisztrálásuk, kezelésük, különösen néhány darabnál több készülék esetén nehézkes; főként abban az esetben, ha a készülékek nincsenek állandóan a telephelyen az ezzel foglalkozó adminisztrátor közelében. Így a prepaid kártyák használatakor könnyen bekövetkezhet olyan helyzet, hogy elfogy az egyenleg, vagy hogy lejár a kártya vagy az azon levő pénz- vagy adatforgalmi egyenleg. Továbbá viszonylag bonyolult kötelező adategyeztetésre van szükség legalább évente egyszer, amely cég nevére vásárolt kártyák esetén csak személyesen, cégpapírokkal és meghatalmazással intézhető.

SIM méret tekintetében az eChat E700 PoC készülékhez Mini SIM szükséges, az eChat E350 PoC adóvevőhöz pedig Nano SIM-et kérj.

 

Milyen csomagot válassz?

Az eChat e350 PoC készülék esetén minimális adatforgalommal számolhatunk. Az e350 típusú rádiók 30-60-90-120 másodperces adásidővel programozhatóak, kb. napi 180 perc beszédforgalomnál (90 perc adás – 90 perc vétel) 10 MB adatot fogyasztanak. Ez 30 napra 300 MB adatforgalmat jelent. Ezekhez a készülékekhez ezért minimális (akár 500 MB/hó) adatforgalom is elegendő. Hangszolgáltatásra nincs szükség, tehát szimpla adatkártya, vagy hangalapú SIM-kártyához kapcsolódó adatkeret használata javasolt.

Az eChat e700 PoC készülék azonban okostelefon-funkciókkal is rendelkezik, így itt az eChat szolgáltatáson kívüli forgalom jóval nagyobb is lehet; illetve szükség lehet telefon- (hang) szolgáltatásra, és SMS-re is. Az e700 készülékben két SIM kártya is működhet. A SIM 1-re az eChat szolgáltatáshoz való SIM kártyát javasoljuk, a SIM 2-re a hagyományos telefonálásra alkalmas SIM kártyát. Az is jó megoldás lehet, ha a két SIM kártya különböző szolgáltatótól van, igy garantáltan jobb lehet a lefedettség. Arra figyelni kell, hogy a kártyák között manuálisan kell váltani, automatikusan nem történik váltás, és amíg hívás van az egyik kártyán, a másikon nem megy az adat.

Melyik szolgáltató SIM előfizetését válaszd?

Mobilszolgáltatók

Magyarországon jelenleg négy saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltató működik: Telekom, Telenor, Vodafone, Digi mobil. Célszerű kipróbálni, hogy azokon a területeken, ahol a készülékeket használni fogjátok, mely szolgáltatónak milyen a lefedettsége.

Az országhatárok közelében, különösen az Európai Unió külső határain különösen vigyázni kell a lefedettségre, mivel EU-n kívüli hálózatra csatlakozva az adatforgalmazás nagyon költséges lehet! (Az eChat szolgáltatás megrendelésekor jelzett igény esetén az Anico Kft. a készülékeken beállítja az adatroaming tiltását vagy engedélyezését; azonban olyan beállítás sajnos nem lehetséges, hogy az EU-roamingot engedélyezzük, míg más országokra vonatkozóan nem.)
Az EU más tagállamaiban működő mobilszolgáltatók SIM kártyáinak többsége, illetve bizonyos nemzetközi SIM kártyák Magyarországon több különböző magyarországi szolgáltató hálózatára csatlakozva is képesek működni, így ezekkel elvileg jobb lefedettség érhető el. Azonban fontos tudni, hogy a díjmentes EU-roamingra úgynevezett „méltányos használati” feltételek vonatkoznak, amelyeket az egyes szolgáltatók különféle módon alkalmaznak; így, ha külföldi szolgáltatóval szerződsz, ezekre különösen ügyelj!


FONTOS:
Az Anico Kft. semmilyen garanciát nem vállal a távközlési szolgáltatók szolgáltatási és szerződési feltételeiért, szolgáltatásaik működőképességéért, díjazásáért és azok esetleges megváltozásáért. A fentiek tájékoztató jellegű információk. Kérjük, szerződéskötéskor feltétlenül tájékozódj a választott távközlési szolgáltatódnál!