Attól, hogy te nem hallod, téged még hallhatnak!

A te rádiórendszered mennyire biztonságos? A Te rádióbeszélgetésedet ki hallja? Vajon más belehallgathat-e a kommunikációtokba?
Két rövid történetet elmesélek, és ha nem vagy biztos a dolgodban, utána kérdezz rá, ti milyen rádióval dolgoztok! 

Sok helyen a hobbi rádiókat is használják munka céljára. Van, akinek igazából nem fontos, hogy más is hallja-e; de van, akinek lényeges, hogy úgymond „hallhatatlan” maradjon az éterben.
Tehát kétélű fegyver az, hogy hobbi rádió – nyílt kommunikáció.

Az első történet: egy London külső kerületében dolgozó biztonsági cég sztorija

Az egyik alkalmazott hobbiszinten rádiózott, és nemcsak a céges rádiót figyelte pihenő időben, hanem a PMR sávokat is hallgatta.
Egyik délután egy, a közelben folyó beszélgetésre lett figyelmes. Ismerős utcanevet, kereszteződést mondtak a rádióban. Gyorsan visszatekert a szkennert kikapcsolva az adás csatornájára.

A beszélgetés tovább folyt, és pár perc után kiderült, hogy valakik épp egy betörést szerveznek, és már elindultak a cím felé, továbbá egy megfigyelőt is le fognak állítani a cím közelébe.
Emberünk nem teketóriázott, azonnal értesítette a kollégáit, és a helyi rendőr járőröket is értesítették.
Mire a betörést szervezők a kiszemelt házhoz értek, a járőrök ott várták őket. 🙂

Szóval nem tudhatod, ki figyeli az adásodat egy nyílt rendszeren!

Második történetünk

Februárban egyik partnerünk Németországban járt egy biztonsági cég bemutatóján, és egy körút keretében több céget is végiglátogatott, ahova meghívták mint biztonságtechnikai szakértőt.

Az egyik cég telephelyén, míg a megbeszélésre várakoztak, szóba elegyedett az ottani portással.
A cégnél nem volt kimondott biztonsági szolgálat. Csak az ott dolgozók kommunikáltak rádiókkal.
Egy félórás beszélgetés után kiderült, hogy az otthonról hozott PMR446-os rádiókat próbálták először hadra fogni a különböző kommunikációt igénylő feladatokhoz. Viszont a rádiók – mivel nem ilyen feladatra tervezték – a csarnokok között már nem nagy hatótávot tudtak.

Az egyik kolléga ezután egy ebay-ről rendelt kínai rádió csomagot hozott, ami már hallatszott a telephely végéig. Viszont semmit nem tudtak a rádióról, csak hogy olcsó és működik.
Partnerünk ekkor megkérdezte, nem vettek-e észre zavarokat a forgalmazások közben?
Kiderült, ha taxisok mennek el a telephely előtt, akkor behallatszanak a rádióba, és néha távolabbi gyerekbeszélgetést is hallanak. De nem foglalkoztak vele, mivel nekik jól működött arra, amire kellet.

Szakértőnk ekkor saját rádióján beütött egy frekvenciát, és megszólalt a portán hagyott fekete, ebay-ről vásárolt rádió.
A rádió típusa alapján azonnal beazonosítható volt a készülék, és mivel a beszélgetés során kiderült, nem módosítottak a rádió beállításain, így szakértőnk azonnal tudta, melyik gyári frekvencián lehet a rádió.
Se CTCSS, se DCS, se beszéd titkosítás; és persze analóg mód.

Ezután felhívta az ott dolgozók figyelmét, hogy az a rádió, amit használnak, bárki által lehallgatható, továbbá olyan frekvencián üzemel, amelyet EU-n belül nem lenne szabad használni.
Amíg a raktárból az igencsak drága műszaki termékeket felpakolják a kamionba, és közben folyamatosan beszélgetnek (egymásnak mondják, mit pakolnak fel, mit kell kihozni a berakodáshoz…), a nyílt kommunikációval potenciális célpontot nyújthatnak a kamiont kiszemelő esetleges tolvajoknak!
Mint kiderült, erre ott senki nem gondolt.

A beszélgetés után ott a helyszínen kipróbálták az eChat rádiókat – a telephelyen és a raktárban is. Tökéletesen működtek mindazon a pontokon, ahol kommunikációra szükség volt. Továbbá más már nem beszélt bele a rádióba, csak a csoporton belüliek.
A raktárvezető külön örült, hogy a 30km-re lévő másik telephelyről is át tudnak végre szólni, és nem kell telefonálgatni, hanem egyből hallja az illetékes. A hab a tortán pedig az volt, hogy nyugodtan hazavihette a főnök a rádiót, és otthonról is segíthette a csapat munkáját.

Mi a tanulság?

Rádió választásnál lehet spórolni, de érdemesebb kikérni egy hozzáértő véleményét!

A feladatokhoz mért biztonságos vagy titkosított rádiókommunikációt használjunk!
Tökéletes választás lehet az eChat által biztosított, bármikor bővíthető, zárt, de hordozható, rugalmas rendszer.

Kérdezz, és mi segítünk kiválasztani az adott körülményeknek és igényeknek megfelelő készülékeket!