Miben jobb az eChat PoC adóvevő rendszer?

Munkavégzés során kulcsfontosságú a hatékony kommunikáció, amelyre többfajta megoldás létezik. Miért válasszuk az eChat PoC adóvevő rendszert, ha a munkatársak kommunikációját megoldhatnánk mobiltelefonnal, szabadon használható vagy esetleg engedélyköteles, ipari adóvevőkkel is?

A PoC (Push-to-talk over Cellular) technológia már évek óta jelen van az adóvevő piacon, de a 4G hálózat bevezetésének, és az újszerű, PTT gombbal ellátott „okos” adóvevőknek köszönhetően az utóbbi pár évben lettek igazán népszerűek.

A mobiltelefonokhoz képest:

 • Az eChat PoC adóvevők mobiltelefon hálózathoz vagy WiFi-hez csatlakoznak, és így kapcsolódnak egy Magyarországon üzemeltetett biztonságos szerverhez, és azon keresztül egymáshoz. Így a rádiókészülékek mindenhol használhatók, ahol a mobilszolgáltatók lefedettséggel rendelkeznek, illetve ott, ahol saját vezeték nélküli internetkapcsolat kiépíthető.
 • A PTT gombbal ellátott adóvevő készülékek esetén nincs tárcsázási, illetve hívásfelépítési idő – ezzel sokkal gyorsabb a híváskezdeményezés.
 • A PoC készülékekkel (a többi adóvevőhöz hasonlóan) csoportos beszélgetések folytathatók – egy időben akár több munkacsoportban is. Így egy adott feladatban érintett minden munkatárs együtt folytathat folyamatos kommunikációt. – Konferenciahívások gombnyomásra!
 • Míg a mobiltelefonok használatának jelentős rendszeres és használattól függő díja is lehet; az eChat PoC rendszer használatakor a költségek jól tervezhetőek.


A szabadon használható (PMR446-os) adóvevőkhöz képest:

 • Az engedély nélkül használható adóvevők nyílt frekvenciákat használnak, így a kommunikációs csoporton kívüliek is bármikor „ide tévedhetnek”, tehát belehallgathatnak az akár szenzitív vállalati információkat tartalmazó beszélgetésekbe.
  Az eChat Poc rendszer ezzel szemben zárt csoportos kommunikációt biztosít.
 • Az adóvevőrendszereknek, ezen belül a PMR446-os készülékeknek lényeges korlátja a hatótáv.
  De nem a PoC adóvevőknek! A mobiltelefon hálózat ill. WiFi-csatlakozás segítségével az eChat rendszer szinte földrajzi korlátok nélküli kommunikációt biztosít; a hatótávnak csak az internet elérhetősége szab határt.
 • A PoC rendszer hátránya, hogy itt hiába vannak a készülékek egymáshoz közel, az egyéb adóvevőkre jellemző hatótávon belül; WiFi vagy mobilinternet lefedettség nélkül bizony nem tudnak kommunikálni egymással.


Az engedélyköteles ipari adóvevőkhöz képest:

 • A nagyobb területi lefedettséget igénylő rádiókommunikációt használók számára eddig csak az egyedileg kijelölt frekvenciákon működő saját rendszerek jöhettek szóba. Az eChat PoC rendszer ennél sokkal többet biztosít: a több, akár nagy távolságban lévő telephelyek közötti kommunikáció is gyorsan és hatékonyan működik.
 • Fontos különbség az ipari adóvevőkkel szemben, hogy az eChat PoC rendszer esetén nem saját frekvencián történik a kommunikáció, így a saját rádiórendszerekkel szemben itt nincs szükség rendszer tervezésre, engedélyeztetési folyamatra sem.
 • A profi, átjátszós rádiókommunikációs rendszerek kiépítése akár milliós tétel is lehet, majd a frekvenciák használatért rendszeres díjat kell fizetni.
  Az ezeket helyettesítő eChat PoC rendszer jóval költséghatékonyabb megoldás, mivel mind a beruházás, mind az üzemeltetés olcsóbb, és jól tervezhető! Rendszeres költségek: a licensz használat havi / éves díja (amely cégenként eltérő lehet), illetve a készülékek használatához szükséges internet-kapcsolat (mobiladat SIM-kártya vagy telephelyen kiépített WiFi-hálózat.)


+ Diszpécser program!

A PC-n futó diszpécser program az eChat rendszer olyan extra funkciója, amely előny a PMR-hez, a hagyományos analóg engedélyköteles rádiókhoz képest és a mobiltelefonhoz képest is: a munkatársak hatékony munkavégzését diszpécser koordinálhatja, az ő munkáját pedig PC-n futtatható eChat diszpécser-szoftver segíti.

 • Szükség szerint egy-egy feladathoz alkalmi munkacsoportokba lehet szervezni a kollegákat.
 • Térképen láthatjuk a munkatársak pontos helyét.
 • A munkatársak veszély esetén riasztást adhatnak a diszépcsernek, aki azonnal intézkedni tud.
 • Az egyedül dolgozó munkatársak éberségének ellenőrzésére használható a „magányos munkás” funkció, vagyis az, hogy rendszeres időközönként be kell jelentkeznie.
 • A diszpécser azonnal értesítést kap arról, ha egy munkatárs be- vagy kilép egy-egy meghatározott földrajzi terület határain.
 • A csoportokban folytatott beszélgetésekről a diszpécser szoftver hangfelvételt tud rögzíteni, így szükség esetén visszakereshető, hogy pontosan ki milyen utasítást adott egy adott helyzetben.
 • A diszpécser szöveges üzeneteket tud kiküldeni a munkatársak készülékére.


Tehát a mobiltelefónia és rádiókommunikáció előnyeinek ötvözésével az eChat PoC adóvevők jelenthetik a megoldást arra, hogy a munkatársak költséghatékonyan, saját hálózat kiépítése és földrajzi korlátok nélkül, megbízható rádiókapcsolatban lehessenek egymással.