A Tatabányai 4×4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület az eChat PoC adóvevőit választotta – esettanulmány

Tatabányai 4×4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Csapatunk 2006-ban alakult terepjárós egyesületként. Versenyeket és túrákat szerveztünk, melyeken országos volt a részvétel. Több tagunk nem csak a szervezésben, de a versenyzésben is részt vett komoly eredményekkel.

Felismerve azt a tényt, hogy a különböző katasztrófahelyzetekben szükség van az önkéntes segítségre, ezért 2014-ben úgy döntöttünk egyeztetve a hivatalos szervekkel, hogy átalakulunk polgári védelmi, önkéntes tűzoltó és hasonló feladatokat ellátó egyesületté. Több tagunk ezen a téren is sok tapasztalatot szerzett az évek folyamán.

Használtatok-e eddig adóvevőket az egyesületben?

eChat E360 Használtunk adóvevőket, de csak a bevetések során a katasztrófavédelemtől kapott EDR rádiókat, és saját engedély nélkül használható PMR446-os készülékeket.

Korábbi mentési feladataink során körvonalazódott, hogy szükségünk lenne egy olyan adóvevő rendszerre, mellyel nagyobb területen is tarthatjuk a kapcsolatot egymással, nyomon követhetjük a csapatunk tagjainak mozgását, és akár naplózhatjuk is ezeket. Ezért is próbáltunk keresni olyan kommunikációs rendszert, ami ezeknek az elvárásoknak megfelel.

Mivel egyesület vagyunk, és nagyon kis büdzsével dolgozunk, így fontos volt, hogy a pályázatok során megkapott anyagi támogatást is be tudjuk forgatni az ilyen eszközök beszerzésébe. Továbbá a választást nagyban megkönnyítette, hogy rengeteg segítséget kaptunk az eChat rendszer megismerésében.

Hogyan történt a technológia és a beszállító kiválasztásának folyamata?

A kommunikációs rendszer kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy magyar forgalmazótól tudjunk vásárolni. Fontos volt, hogy az adóvevők és a rendszer nyelve is magyar legyen, mivel előzőleg már próbáltunk más, külföldi beszállítótól származó rendszert is, de túl lassúnak bizonyult a rendszer támogatása, és a kommunikáció az értékesítővel. Továbbá hatalmas segítséget jelentett nekünk az éves bérlési lehetőség, így további készülékekkel tudtuk kiegészíteni a flottánkat, amiket az egyesület tagjai saját maguk vásároltak meg. Ezen készülékeket nem csak az egyesületen belül használjuk, hanem a tagok civil életükben is használják. Az éves bérlés egy nagyon nagy segítséget jelent az ilyen kis támogatással rendelkező egyesületeknek. Így, ha kevés pénzből is, de ugyanolyan profi eszközöket tudunk használni, mint a nagyobb és jobban felszerelt egyesületek.

A felhasználók a telepítés előtt részt vettek a technológia tesztelésében? Ha igen, mik voltak a tapasztalatok?

Tesztelésre nem volt szükségünk, mivel olyan bemutatót kaptunk az eChat területi képviselőjétől, ami minden téren maximálisan kielégítő volt számunkra. Továbbá Ferenczi Róbert folyamatos kapcsolatban volt velünk, nem csak a kiválasztás során, hanem a vásárlás után is segítette a rendszer elindítását. Nagyra értékeljük, hogy bármikor elérhető számunkra ez a fajta terméktámogatás, akár bevetés során is.

Kérjük, adja meg az önök új adóvevő rendszerének összetevőit:

Az adóvevők saját mobil SIM-kártyáinkkal működnek. Használjuk a műholdas nyomkövetést, és a diszpécser programot is. Jelenleg 7 eszközt használunk az E360 adóvevőkből.

Fontos volt számunkra, hogy egy komplex, több flottás rendszert tudjunk elindítani, hogy az esetleges hozzánk kapcsolódó más, hasonló szolgálatot teljesítő egyesületekkel egy közös csoportban is tudjunk kommunikálni. Erre az eChat rendszer maximálisan alkalmas, és ezúton is köszönjük az eChat technikusoknak, hogy sikeresen beállították ezt a rendszert, amiben egyidejűleg 3 különböző flotta tud egy közös csatornán is kommunikálni.

Az eChat PoC adóvevő használat hogyan befolyásolja a munkavégzést az Önök egyesületénél?

eChat E360Sikeresen megszoktuk az elmúlt 2 hónapban a rádiók használatát. Csaba kollégánk pedig maximálisan elsajátította a diszpécser szoftver minden funkcióját. Ennek köszönhetően sokkal könnyebb lett a munkavégzés, és gyorsabb lett a kommunikációnk.

A rendszert nem csak a gyakorlatok során használjuk, hanem több éles helyzetben is bizonyította, hogy nekünk ezekre a rádiókra és a diszpécser programra van szükségünk. Egy alkalommal egy vihar után kellett egész éjszaka a tűzoltók munkáját támogatnunk a kidőlt fák és ágak eltakarításában. A diszpécser szoftveren nagyon könnyen vissza lehetett nézni, hogy mikor indultak ki az egyesület tagjai. Ezeket az időpontokat és koordinátákat a műholdas nyomkövetésből le tudtuk kérni, és könnyen át tudtuk adni a dokumentációt a tűzoltóság részére. Így nem kell jegyzetelni munka közben, ami rengeteg időt és kommunikációt igényel.

Egy másik éles helyzet alkalmával is hatékonyan tudtuk használni az eChat rádiókat. Győr mellett egy eltűnt személy kereséséhez riasztottak minket. Amíg az egyesület kivonult Tatabányáról és Budaörsről, addig az ügyeletes technikus, Csaba, a diszpécseren keresztül tudott minket követni és beszélni is velünk. A helyszínen nem kellett foglalkoznunk a távolság adta kommunikációs gondokkal. Arra se kellett figyelnünk, hogy a kereső csapatok merre vannak, mivel ezt a diszpécser szoftverrel távolról figyelte Csaba, és koordinálni a keresést.

Hál istennek a kutyás keresőcsapat segítségével életben találtuk az eltűnt személyt.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve az adóvevő használattal kapcsolatban?

Szeretnénk bővíteni az eChat rádió flottánkat. Továbbá mihamarabb beszerzünk headseteket a még kényelmesebb használathoz.

A használat során merült fel igény új, egyedi jellemzőkre/funkcióra, ami számukra újdonság lehet?

Hasznosnak találnánk a Diszpécser szoftver androidos telefonon és tableten is használható applikáció bevezetését. Továbbá, mivel sok esetben használjuk a készülékeket nagyon gyenge térerő mellett, talán egy nagyobb, hatékonyabb antenna hasznos lenne.

Anico demó adóvevő program

Vásárlás előtt próbálja ki Ön is adóvevő készülékeinket és rendszereinket DÍJTALANUL!  Segítünk kiválasztani azt a technológiát és típust, amely az Önök munkakörülményei között a legalkalmasabb; majd a készülékeket leendő felhasználási helyükön tesztelhetik, így már vásárlás előtt valós helyzetben szerezhetnek tapasztalatokat.

Demó adóvevő igénylése: web: https://echat.hu/demo-igenyles

tel.: +36-30-472-8461, e-mail: kerezsi.miklos@anico.hu