Változó helyszínek, változó igények – milyen adó-vevő rendszer lenne ideális?

Sok ágazatban, pl. őrzés-védelemmel, vagy rendezvények biztosításával, kiszolgálásával foglalkozó cégeknél nem kérdés: a hatékony munkaszervezéshez megbízható, viszonylag nagy hatótávolságú adó-vevő készülékeket érdemes használni. De milyen esetben – nagyobb gyártelepen, változó munkahelyszíneken, stb. – milyen adó-vevő rendszer lenne ideális?

A nem engedélyköteles adóvevők előnyei és hátrányai

Az engedély nélkül használható frekvenciákon (pl. PMR446 csatornák) működő készülékek olcsók és könnyen hozzáférhetők, emellett sokszor probléma nélkül ki tudják szolgálni a kommunikációs igényeket ott, ahol kicsi távolságokat kell áthidalni, például egy kisebb szabadtéri telephelyen, ahol a kollégák szabad szemmel is látják egymást; nincsenek közben épületek, nagyobb, a rádióhullámok által nehezen átjárható tereptárgyak, lombos fák.

Motorola Talkabout

Azonban ha a környéken mások is ilyen szabadon használható készülékeket használnak, szinte elkerülhetetlen, hogy más is belehallhasson a forgalmazásba. Esetleg bele is szólhat, így megzavarhatja a munkát.

Amikor a bizonytalan kommunikáció, a recsegővé váló rádió, vagy a közelben levő más rádióhasználók forgalmazása már a munka rovására megy, érdemes technológiát váltani.

Adóvevők frekvenciaengedéllyel

Hagyományos adó-vevő rendszerek esetén nagyobb hatótávolságot csak a hírközlési hatóság által kijelölt frekvencián működő, nagyobb teljesítményű adóvevőkkel lehet áthidalni. A frekvencia biztosításáért díjat kell fizetni a hatóságnak. A díj pedig attól is függ, hogy a készülékeket csak egy meghatározott területen belül szeretnénk-e használni, avagy az egész országban. Hiszen ha ugyanazt a frekvenciát valakinek Pécsett, valakinek Miskolcon, valakinek pedig Budapesten adják ki, egymást nem fogják zavarni, viszont a szűkös nemzeti frekvenciakincsből kevesebbet foglalnak.

Ha viszont valaki egyik nap itt, másik nap ott szeretné használni a készüléket, az ő számára egy csatornányi frekvenciát az ország egész területén fenn kell tartani; ami nagyobb költséget jelent.

Motorola DP1400

 

Átjátszós adó-vevő rendszerek

Tovább drágítja és nehezíti a dolgot, ha nem csupán pár száz méternyi távolságot kell lefedni, vagy egy nagyobb gyártelepen levő építményeken belül is biztos kommunikációra van szükség. Ehhez ugyanis átjátszóállomást kell telepíteni és üzemeltetni. Az átjátszóberendezés megvásárlása és telepítése jelentős költségű beruházás, ráadásul komoly rendszertechnikai tervet kell készíttetni, és utána két frekvencia után is díjat kell fizetni a hatóságnak.  Ezt követően az üzemeltetésnek, karbantartásnak további költségei vannak.

Ha sok olyan helyszín van, ahol munkát kell végezni, vagy ha egy-egy esemény helyszínén kellene a készülékeket használni, esetleg átjátszót telepíteni, mindig jó előre kell tervezni. Ugyanis időbe telik, hogy a hatóság le tudja folytatni az engedélyezési eljárást; és maradjon idő arra is, hogy a hatóság által kijelölt frekvenciára át lehessen programozni az összes készüléket. Ha átjátszót is kell telepíteni a helyszínen, erre szintén kell elegendő időt hagyni.

A megoldás változó helyszínek, változó igények esetén

Az Anico eChat internetalapú adóvevői és rendszere mindezekre a problémákra költséghatékony, ugyanakkor gyors és rugalmas megoldást nyújtanak.

Ha folyamatosan, vagy egyik napról a másikra változik, változhat a munkavégzés helyszíne, vagy egy-egy esemény biztosítása miatt a szokásostól eltérő helyen vagy módon kell használni az adóvevőket, az eChat internetalapú adóvevő készülékek már készen is állnak az új bevetésre.

Az eChat rendszerű készülékek használatához ugyanis nincs szükség frekvencia-engedélyezési eljárásra; Magyarországon és az EU tagállamaiban bárhol szabadon működhetnek, ha adott területen van mobilinternet vagy WiFi lefedettség. Gyakorlatilag korlátlan hatótávolságuk miatt nincs szükség átjátszóállomás telepítésére sem, sőt, többnyire a készülékek újraprogramozása sem szükséges. A meglevő és működőképes adóvevőket bármikor szabadon át lehet csoportosítani a helyszínek között; és a csatornákat (beszédcsoportokat) – egy online felület segítségével – az adott feladathoz lehet igazítani.

Ha pedig egy-egy rendezvényen több készülékre lenne szükség, mint amennyi rendelkezésre áll, ezekre az időszakokra az eChat rendszert üzemeltető Anico Kft-től adóvevőket bérelni is lehet .

Az Anico eChat adó-vevő rendszer számos olyan további szolgáltatást is nyújt, ami komoly segítséget jelent egy-egy nagyobb rendezvény lebonyolításában, vagy a változó helyszíneken történő munkáknál. Ilyen például a számítógépen futtatható diszpécser szoftver, amin keresztül nyomon követhetjük a rádiók földrajzi mozgását, illetve alkalmi munkacsoportokat tudunk létrehozni az azonos helyszínen levő, vagy adott feladattal foglalkozó kollégák bevonásával. Mivel a rendszer zárt, a forgalmazásba külsősök nem tudnak belehallgatni, a csatornák (csoportok) száma gyakorlatilag korlátlan. A diszpécser szoftver hangfájlokban rögzíteni tudja a beszélgetéseket és naplózza a bejárt útvonalat és rádióforgalmazást.

Érdekességképpen nézzetek meg ezt a videót, ahol a Happy Sailor vitorlás csapatát követtük az eChat adóvevőkön.

 

Ha szeretnéd te is kipróbálni az eChat készülékeket, töltsd ki a demó igénylő űrlapot, és kollégáink felkeresnek a részletekkel kapcsolatban.

Demó igénylés