PoC adóvevő – mi ez és hogyan használjuk?

PoC adóvevők és PoC technológia – mit is jelent a PoC kifejezés?

A PoC adóvevők (Push-to-talk over Cellular) mondhatni egyszerű VoIP eszközök, amik csoportokba rendezett felhasználókat szolgálnak ki. A Skype, vagy Viber alkalmazáshoz hasonlóan épül fel a beszédátvitel azzal a különbséggel, hogy nem folyamatos az audió kapcsolat (egyszerre beszélhet mind a két fél), hanem csak egyirányú, mint az adóvevők használatánál. Tehát mindig csak egy felhasználó beszél, és mivel csoportok is létesíthetők, így aki az adott csoportban van, ott mindenki hallja a beszélgetést. Persze az újabb készülékek már többlet funkciókkal bírnak; akár telefonálni is tudunk velük.

Akkor ez most adóvevő, vagy VoIP eszköz?

Is-is. Ötvözi a rádiózásból jövő és az internet, illetve a VoIP eszközök adta lehetőségeket, így egyszerre sokakkal tudunk kommunikálni, és a távolság kevésbé jelenthet akadályt. Ezekben az eszközökben összegyúrták a mobiltelefonok és adóvevők legfőbb funkcióit, hogy egy új technológiás kommunikációs eszközt kapjunk.

A normál adóvevőkből az egyszerű használhatóságot vették alapul:

 • PTT gomb
 • Nagy akkumulátor kapacitás
 • Könnyű kezelhetőség: bekapcsoljuk és már használhatjuk is

A mobiltelefon, illetve okostelefon funkciókból:

 • GSM és 3-4G és Wifi internetkapcsolat
 • Más által nem lehallgatható, nem analóg és nem digitális rádiójel
 • Android operációs rendszer, frissíthető szoftverek, új applikációk
 • Hálózatfüggetlen készülékek: akár egész Európában használhatjuk különböző SIM kártyákkal
 • A PoC adóvevők „okostelefon” funkciókkal akár kiválthatják a céges mobilt is
 • GPS adta nyomkövetés minden eszközre

Hogy kapcsolódnak a PoC adővevők egymáshoz?

Mivel az eszközök leegyszerűsített telefonok, így a publikus GSM és internethálózatot használhatják egymás elérésére. Az adóvevő bekapcsol, a SIM kártya adta internet eléréssel bejelentkezik a 2G, 3G, vagy 4G hálózatra, esetleg a Wifi hotspot vagy egy közeli router jelét éri el.

Ahogy megvan a netkapcsolat, a ZTE program bejelentkezik a magyarországi szerverre (tehát nem kínai szerverekre kell feljelentkezni). Így biztosítjuk a gyorsaságot és a GDPR-nek maximálisan megfelelő adatbiztonságot. A csoportban a diszpécser által engedélyezett PoC adóvevő megjelenik a többi felhasználó készülékén is, vagy ha például applikációt használnak, akkor a programablakban. Ebből a felhasználó csupán annyit érzékel, hogy bekapcsolás után néhány másodperccel már aktív kapcsolat van a PoC rádión, és a PTT benyomása után beszélhetünk is a csoporttársainkkal.

A kapcsolatot nem egy normál rádió jel biztosítja, hanem egy már meglévő jól, és üzembiztosan üzemelő kiépített infrastruktúra. Tehát az internetes kapcsolat lévén akár a világ másik végéről is egyszerűen kapcsolatban maradhatnak munkatársaink. Követhetjük a munkák során folyó kommunikációt, és akár közbe is szólhatunk. Nincs szükség telefonhívásra, vagy csoportos telefonhívásra. Nem kell egymás után hívogatni a résztvevőket, mert akárcsak egy azonos csatornán lévő normál rádiós csoportban, mindenki hallani fogja, amit egymásnak mondanak a résztvevők.

Építőipari példák a PoC adóvevők hasznosítására

 • Az építkezésen lévők közvetlen kapcsolatban lehetnek a cég kamionjával. A munkavezető látja az épp úton lévő szállítmányt, és tud is beszélni a sofőrrel az ország bármely pontjáról.
 • A munkaterületen zavarmentesen beszélhetnek akár a darukezelők és folyamatirányítók, és a kommunikációba a munkavezetőt is bevonják. Mivel internet alapú kapcsolat, külső rádiós zavartól mentes, és nem hallgatható le az adott munkafolyamatban elhangzó beszélgetés.
 • A szerveren történő monitorozásnak és beszéd logolásnak köszönhetően, egy esetleges baleset vagy problémás munkafolyamat után visszahallgatható az adott csoportban a PoC adóvevők közti beszélgetés, így pontosabban rekonstruálható a probléma, vagy baleset.
 • A GPS pontos helymeghatározásának köszönhetően minden PoC eszköz követhető. Ez a funkció nem igényel bonyolult beállításokat, megint csak egyszerűsítve a PoC rádió használatát.
 • A munka hatékonyságát is növelheti, hogy bármikor látható és adott időpontra visszakereshető minden PoC készülék pozíciója.
 • A GPS követés életet és eszközt is menthet. Mivel állandóan be van kapcsolva, így ha valami oknál fogva nem érjük el a hívott PoC adóvevő kezelőt, és hosszabb ideig nem jelentkezik, a rádió által továbbított GPS koordináták alapján meg is kezdőthet a keresés.