Frekvenciaengedély és költségei – milyen esetben van szükség rádióengedélyre adóvevő vásárláskor?

Amikor adóvevőt vásárolnak a leendő felhasználók legtöbb esetben felmerül a kérdés: „Szükséges az adóvevő használatához frekvenciaengedély?”

Hogy mikor kell engedélyt kérnünk és frekvencia használati díjat fizetnünk, az attól függ, milyen típusú adóvevőt vásárolunk. Így kezdjük azzal, hogy átnézzük az adóvevő kategóriákat és a hozzájuk tartozó költségeket, a bejegyzés végén található összefoglaló táblázatban pedig együttesen is megtekinthetők a költségek.

1. Engedély nélkül használható / szabadon használható / nem engedélyköteles / PMR446 készülékek és frekvenciaengedély költségek

Használatukhoz nem szükséges rádióengedély, frekvenciaengedély. Az ún. szabad frekvencián, a 446 MHz-es sávon működnek, így ezeket a vásárlás után bárki azonnal használhatja. Viszont hátránya, hogy bizony zavarhatják egymást a felhasználók.

Adóteljesítményük maximum 0,5 W. (Jelenleg jogszabályok írják elő, hogy PMR446 rádiónak maximum 0,5W lehet a teljesítménye és az antennája nem levehető. Ami ettől eltérő, az szabálytalan és esetleges eljárást vonhat maga után!)

Hatótávolságuk (a 0,5 W teljesítmény miatt) csupán néhány km, amely akár párszáz méterre is lecsökkenhet – ez erősen függ a terep- és beépítettségi viszonyoktól.

Többnyire 16 fizikai analóg csatorna áll rendelkezésre, csatornánként választható kódokkal (alcsatornákkal). Ezekkel az alcsatornákkal lehet szétválasztani a különböző beszédcsoportokat, hogy ne zavarják egymást. Egy fizikai csatornát hatósugáron belül csak egy beszédcsoport tud használni; a többinek ki kell várni, míg felszabadul a csatorna.

A készülékekhez általában lassú töltőt adnak a gyártók, így a teljes feltöltési idő 5-6 óra is lehet. Különféle kiegészítőkkel lehet még kényelmesebbé tenni a használatot. Ezen a kategórián belül megkülönböztetünk hobbi célú és ipari használatra tervezett készülékeket, árfekvésük kb. 10-60 eFt.

Bővebb termékkínálat  ide kattintva megtekinthető.

2. Engedélyköteles / professzionális / UHF/VHF sávú adóvevő készülékek

Az egyedi frekvencia használata segít távol tartani a nem kívánt rádióforgalmat egy adott csatornáról, emiatt jelentősen kisebb a zavar a kommunikációban. Ha az adóvevő készülék nem a 446 MHz-es, hanem egyedi UHF vagy VHF frekvencián működik, akkor engedély kell a használatához. Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az illetékes hatóság, amely az engedélyeket kiadja és a használható frekvenciát kijelöli. Ezen frekvenciák használata rendszeres díjfizetési kötelezettséggel jár. Jelenleg közös használatú, illetve kizárólagos frekvenciák használatára van lehetőség.

Megkülönböztetünk engedély-köteles kézi és mobil adóvevőket, valamint átjátszó rendszereket is. A kézi- és mobil adóvevők pár km-es hatótávolsággal rendelkeznek, amennyiben nincsenek átjátszóhoz hozzákapcsolva. Az átjátszók a rádióállomások lefedettségi területének növelésére szolgálnak, azon a területeken is tökéletes megoldást nyújtanak rádiós lefedésére, ahol a rádiók közötti közvetlen kapcsolat már nem működik, ám magas költségük miatt sok cég keresi az átjátszós rendszerek modernebb alternatíváját, az internetalapú adóvevőket.

Bővebb termékkínálat megtekinthető ide kattintva. 

3. Internetalapú POC adóvevők

A PoC (Push-to-talk over Cellular) technológia már évek óta jelen van az adóvevő piacon, de a 4G hálózat bevezetésének, és az újszerű, PTT gombbal ellátott „okos” adóvevőknek köszönhetően az utóbbi pár évben lettek igazán népszerűek. A nagyobb területi lefedettséget igénylő felhasználók számára eddig csak az egyedileg kijelölt frekvenciákon működő saját rendszerek jöhettek szóba, melyek költsége az induláskor (a fentiek alapján) milliós tétel is lehet. A PoC internetalapú adóvevők jelenthetik a megoldást arra, hogy a munkatársak költséghatékonyan, saját hálózat kiépítése és földrajzi korlátok nélkül, megbízható rádiókapcsolatban lehessenek egymással.

Az eChat PoC internetalapú adóvevők WiFi-n vagy a mobilinterneten csatlakoznak egy Magyarországon üzemeltetett biztonságos szerverhez, és azon keresztül egymáshoz. Így a rádiókészülékek mindenhol használhatók, ahol a mobilszolgáltatók lefedettséggel rendelkeznek, illetve ott, ahol saját vezetéknélküli internetkapcsolat kiépíthető.

Fontos különbség az ipari adóvevőkkel szemben, hogy itt nem frekvencián keresztül történik a kommunikáció, így nincsen engedélyeztetési kötelezettség, tehát frekvenciahasználati díj sem! Az Anico eChat PoC internetalapú adóvevőinél egyedüli költségként felmerülő összeg a licensz használat havi/éves díja, amely cégenként eltérő lehet. Ez a díj magában foglalja a szerver üzemeltetési díját, a támogatást, beszéd és szöveges üzenetküldést a flottában, korlátlan beszédcsoport kialakítást, GPS helymeghatározást, diszpécser szoftver esetén a készülékek mozgásának akár utólagos nyomon követését, a beszélgetések és mozgások eltárolását, stb.

A készülékek Android alapú rendszerszoftvert használnak, a drágábbak ipari mobiltelefonként is használhatók, nagyméretű érintőképernyős LCD kijelzővel rendelkeznek és akár két SIM kártyával is működnek.

 

4. Frekvenciaengedély és költségei különböző adóvevő típusok szerint

I.
Engedély nélkül használható adóvevők
II.1.
Engedélyköteles adóvevők – közös országos frekvencián
II.2.1.
Engedélyköteles adóvevő rendszer – szimplex fix állomással
II.2.2.
Engedélyköteles adóvevő rendszer – duplex fix állomással
III.
PoC adóvevők
Rendszer-technikai terv készítése 25 000 – 50 000 Ft 200 000 – 250 000 Ft
Adóvevő / átjátszó beszerzési költségei 10 000 – 60 000 Ft/adóvevő 40 000 – 150 000 Ft/adóvevő 40 000 – 150 000 Ft
/ kézi adóvevő
40 000 – 150 000 Ft
/ kézi adóvevő
40 000 – 200 000 Ft
/ adóvevő
80 000 – 200 000 Ft
/ mobil adóvevő
(tápegységgel és antennával)
80 000 – 200 000 Ft
/ mobil adóvevő
600 000 – 2 000 000 Ft
/ átjátszó
 

Frekvencia-használati díj

 

 

1000 Ft/hó/készülék

Fix állomás:
5000 Ft/hó
Átjátszó állomás:
5000 – 20 000 Ft/hó
Mozgó állomás (kézi/mobil):
100 Ft/hó
Mozgó állomás (kézi/mobil):
100 Ft/hó
Licensz-használati díj 500 – 2000 Ft/hó

 

Az árak tájékoztató jellegűek, a frekvenciabérlés hatályban lévő árlistáját a www.nmhh.hu oldalán találjátok.

Demóprogram

Demóprogramunk keretein belül bizonyos adóvevő-típusok esetén (legyen az PMR446, engedélyköteles, vagy PoC készülék) lehetőség van vásárlás előtt 1 hétig ingyenesen kipróbálni a készüléket az adott helyszínen, egyedi körülmények között.
Ha vásárlás előtt igénybe vennétek ezt a lehetőséget, a következő elérhetőségeken jelezhetitek: Kerezsi Miklós, értékesítési vezető, kerezsi.miklos@anico.hu +36 30 472 8461 vagy töltsd ki a demó igénylő űrlapunkat és 1-2 munkanapon belül visszahívunk:

Demó igénylés