eChat internetalapú adóvevő teszt hőlégballonnal

A földön nap mint nap használjuk az eChat rádiókat, de jártunk már vízen is velük. Most pedig jöhet a levegő!

Ferenczi Róbert cikke

 

Miért is érdekes, hogy a levegőben is működik-e egy eChat PoC adóvevő?

A hálózati rádiók aktív internetkapcsolaton keresztül kommunikálnak. Ehhez (WiFi vagy) mobilinternet kapcsolatra van szükség. Alapesetben a 2G/3G/4G hálózatot viszont nem kimondottan légi, azaz több km magasból történő használatra találták ki.

Hogy kerültünk egy hőlégballonba?

eChat PoC adóvevőrendszer tesztje hőlégballonban

Adóvevők révén megismerkedtem a ballooning.hu földvári csapatával. Mivel PMR446-os Motorola adóvevőket már használnak, felmerült az ötlet, hogy kipróbálhatnák az eChat PoC internetalapú adóvevő rendszert is.

A hőlégballonok követésére egy egyedi programot használnak tabletekkel, és légiforgalmi rádió is van ballonon. A fel- és leszálláshoz, továbbá az autós követésnél pedig ezidáig Motorola PMR rádiók adták a segítséget. Leszállásnál viszont sok esetben adódik olyan helyzet, ahol erős optikai takarás van a hőlégballon és a követő autó között. Így azonban nem minden esetben működnek a PMR rádiók. Ezért jött szóba az eChat rendszer, mivel a hálózati kommunikáció révén nem kell optikai rálátás, így szinte korlátlan a hatótáv.

Milyen magasságig van mobilinternet lefedettség?

A tabletek is mobilinterneten kommunikálnak a térképes szoftver szerverével, és mint megtudtam, gyakorlati tapasztalat szerint 2 km magasságig van 4G lefedettség a hőlégballonokon. Így arra következtettünk, hogy eChat E350 PoC internetalapú adóvevőnek sem jelenthet akadályt a repülés.

Az eChat PoC internetalapú adóvevők légi bevetésen

Egy szombat reggeli repülésen kerültek bevetésre az eChat rádiók. Mivel nagyon kíváncsi voltam az eredményre és a magassági működésre, így én is figyelemmel követtem a csapatot. Igaz, én Tapolcáról az eChat diszpécser programon keresztül, a beszédforgalmat pedig egy eChat E360 PoC rádióval, amelyet ideiglenesen a hőlégballon rádióflottájához csatlakoztattunk. Mind ehhez igazán korán, 5 órakor kellett kelnem, de megérte! Az eChat adóvevő rendszert tehát úgy teszteltük, hogy az E350-es rádiót 1 km magasságban használták.

A térképen szépen látszott a starthelyre vonulás, és kitűnő volt az audió kapcsolat is. Mivel ez egy éles reggeli repülés volt, én csak minimálisan kommunikáltam a fiúkkal. Repülés közben egyszer ellenőriztük a sebességet, ami pontos volt. Az eChat E350 PoC adóvevő készülék GPS pozíció küldési gyakoriságát 5 másodperce állítottam, így nagyon pontos útvonalat kaptunk a repülésről, majd a későbbi mozgásról is.

Hőlégballon követése az eChat diszpécser rendszerrel

Repülés közben 2×2 percre kiesett a GPS pontküldés, viszont a le- és felszállásnál semmi kihagyást nem észleltünk, és ez számított igazán. Ahol a PMR rádiók már nem látták egymást, így a kommunikáció megszakadt volna, ott az eChat PoC internetalapú adóvevő rendszer tökéletesen működött.

eChat E700 GPS nyomonkövetés térképen

A követő autóban az eChat E700 PoC internetalapú adóvevő teljesített szolgálatot, így Peti, a balatonföldvári csapat vezetője folyamatosan látta készülékén a hőlégballonban használt másik, eChat E350-es adóvevő mozgását a térképen, és egyben folyamatos kommunikációs kapcsolatban is volt a hőlégballonban utazókkal. Így össze lehetett vetni a ballon mozgását a tablet által, valamint az eChat rendszer által mutatott térképen. Az eChat térkép részletességét igazolja, hogy azon látszott olyan erdei út is, amely a ballonos térképen nem volt jelölve.

Ráadásul az eChat rendszer segítségével egy út közbeni megállónál ottfelejtett mobiltelefont is megtaláltak. Mivel az eChat E700 adóvevő chat falán visszahallgatható a beszédforgalom, így kiderült, hogy mikor volt az utolsó telefonhívás, és meg tudták nézni, pontosan hova menjenek vissza megkeresni a telefont.

Az eChat internetalapú adóvevő rendszer valamint az E350 készülék a levegőben is bevált

Én örültem a legjobban, amikor másnap megkérdeztem Petit, a hőlégballonos csapat vezetőjét, hogy tetszett-e a rendszer ebben a felhasználói közegben? Mint kiderült, nagyon meg voltak vele elégedve, és az extra funkciói különösen hasznosnak bizonyultak az elhagyott mobiltelefon megtalálásában.

Később Balázzsal, a szombati pilótával is beszéltem, és kikértem az ő véleményét is, mennyire volt hatékony az eChat adóvevő rendszer, mit gondol erről az újabb internetes technikáról? Számára az eChat rendszer térképes nyomonkövetés funkciója egy hozzáadott plusz volt. Igazából a beszédkommunikáció volt a lényeg, mivel ahol a GSM hívás már nem működött (bizonyos helyeken komoly gondjaik voltak a telefonhívás minőségével; sőt, ha ki is csörgött a telefon, a hívás megszakadt) ott az eChat adóvevő adása még át tudott menni. Persze tisztában kell lenni ennek a rendszernek a határaival is.

Balázs szavait idézve „Ha egy technika kiesik, akkor legalább ott van egy tartalék! Erre jó a eChat, a térkép pedig extra.” Az adóvevőkön a beszédforgalom lényegesen gyorsabb, mint telefonon hívogatni a követő autóból a hőlégballont, az eChat PoC internetalapú adóvevő rendszer pedig még ott is működött, ahol a PMR-rel már nem tudtak kommunikálni.

Lehetőségek és további információk az eChat PoC internetalapú adóvevő rendszerről

Ha fontolóra vetted az eChat PoC internetalapú adóvevő rendszer bevezetését, akár egy ingyenes kipróbálásra is lehetőséged lehet az Anico Demó Program keretében.

Az eChat adóvevők bérlésével pedig időszakosan vagy alkalmanként is költséghatékonyan élvezheted az eChat PoC rendszer előnyeit. Csak addig fizess, ameddig használod a rádiókat – akár egy napig, vagy néhány hónapig van szükséged az internetalapú adóvevőkre!

Az eChat PoC internetalapú adóvevő rendszerrel kapcsolatos további információkért keresd eChat ügyfélszolgálatunkat: +36 1 555 61 11, poc@anico.hu, www.echat.hu